Vlakbij de hoofdstad van Egypte, Caïro, liggen 3 hele beroemde piramiden. Ze worden de 3 piramiden van "Gizeh" (plaats) genoemd. Het zijn één van de oudste piramiden, maar wel de mooiste. Ze zijn gemaakt door farao Chefren, Cheops en Mykerinos. Lees hieronder het verhaal over deze merkwaardige bouwsels.

Er zijn heel veel piramiden gebouwd, over de hele wereld. Maar er zijn er maar 10 van vaste steenblokken gemaakt. Deze 10 piramiden liggen vlak bij elkaar, op zo'n afstand van 80 kilometer.

De 10 piramiden zijn gebouwd in de derde en vierde dynastie. In meer dan 100 jaar tijd dus. Meer dan 25 miljoen ton kalksteen werd gebruikt om deze piramiden te bouwen, in een enorm tempo. Waarom maakte men deze piramiden?

Er wordt altijd beweerd dat de piramiden gemaakt werden om te dienen als graf voor de Egyptische koning (farao). Maar in de grote piramide (de grootste) werd geen farao begraven. Op de muren waren ook geen hiëroglyfen (Egyptische tekst) geschreven. En waarom bouwde sommige farao's 2 piramiden? En waarom was de ene piramide weer groter dan de andere? En waarom werden hele belangrijke koningen helemaal niet in een piramide begraven? Zij werden begraven in de "koningenvallei".

Alleen de piramiden die NIET uit vaste steenblokken gemaakt waren, werden WEL gebruikt als graf.

Wie bouwde deze grote piramide dan wel?

En waarom?

En op welke manier bouwde men de piramide?

Op deze vragen hebben we nu nog steeds geen antwoord gevonden.

Dit zijn de grote raadsels als het gaat over de bouw van de grote piramide:

1. Er zijn nooit bouwtekeningen gevonden.
2. Niemand weet wie de grote piramide gebouwd heeft.
3. Hoe kreeg men 2 miljoen ton steen omhoog zonder het wiel te kennen?
4. Waarom zou men zoiets groots bouwen als er toch geen farao in begraven werd?
5. Sommige stenen wogen wel 70 ton! (=gewicht van 70 auto's bij elkaar). Hoe deed men dat?
6. Waarom waren de latere piramiden veel minder goed gebouwd als deze?

Men gelooft dat de Grote piramide gebouwd werd onder farao Cheops ("Khufu"). Dit denkt men omdat een Griekse historicus, Herodotus, dat ooit heeft opgeschreven. Herodotus leefde meer ongeveer 2.000 jaar later en we weten het dus niet zeker. Een aantal piramideteksten schrijft ook over de bouw van de piramiden, maar het is niet duidelijk welke piramiden hier bedoeld worden.

Het bijzondere aan de Grote Piramide:
De 4 grondlijnen van de Grote piramide liggen precies op het noorden, het zuiden, het westen en het oosten gericht. Als een soort kompas dus. Hoe wisten de Egyptenaren dit al?

De 4 grondlijnen zijn ongeveer even groot. Een enorme prestatie! (230,25 m, 230,44 m, 230,38 m en 230,35 m). Een verschil tussen de langste en kortste zijde van nog geen 0,08 %. Zelfs voor hedendaagse architecten (bouwkundigen) zou dit moeilijk na te maken zijn.

De omtrek van deze pyramide (als je er omheen loopt) is bijna een kilometer en voldoende om 5 kathedralen erin te laten passen. Bedenk dan ook nog dat de pyramiden grotendeels massief zijn. Alleen al de grote pyramide bestaat uit 2,5 miljoen kalkstenen blokken. De totale massa komt daarmee op 6,3 miljoen ton (6.300.000.000 kilo!!!). Ter vergelijking: de Eiffeltoren weegt 7175 ton (en was trouwens het eerste bouwwerk dat de pyramide van Cheops in hoogte versloeg). De grote Piramide is 147 meter hoog!!!

Nog een raadsel:
Als je alle grond van de wereld zou verdelen in 4 gelijke stukken, dan ligt het midden precies bij de piramiden van Gizeh!

En de piramiden staan precies op de 30 e breedtegraad van de wereld (zie hiernaast)

Is dit toeval of wisten de Egyptenaren precies hoe de wereld eruit zag?

Simpele rekensommen laten zien dat er iets vreemds aan de hand is.

Iedere steen weegt tussen de 2 en de 15 ton. (Een grote steen van 15 ton weegt dus net zoveel als 15 grote auto's op elkaar! De grote piramide van Cheops bestaat uit ongeveer 2 1/2 miljoen steenblokken. En stel je voor dat iedere 2 minuten de Egyptenaren een steen op de juiste plaats hadden neergelegd.(En dat zou heeel snel zijn, want ze moesten alles met de hand doen.) We kunnen dan uitrekenen hoe lang het duurde voordat de piramide klaar was.

In 1 uur : 30 steenblokken goed neergelegd.

In 1 werkdag (8 uur) = 8 x 30 = 240 steenblokken goed neergelegd.

1 Seizoen (van 3 maanden) = 90 dagen x 240 = 21.600 steenblokken in 1 jaar.

Als je wilt weten hoeveel jaar het duurt, dan moet je 21.600 delen door 2.500.000 en dat is .....ongeveer 116 jaar ! Dan hebben we dus een probleem, want dan is de farao allang dood, dus dan kan hij niet begraven worden. Conclusie: We weten niet precies hoe de Egyptenaren deze piramide gebouwd hebben.

 


En het wordt nog gekker: Na farao Cheops kwam farao Snefru. Hij zou 2 of 3 stenen piramiden hebben gebouwd binnen 24 jaar. Dat zou betekenen dat hij een paar keer sneller zou zijn als de bouw van de Grote Piramide. Hoe is dat mogelijk?

De binnenkant van de Grote Piramide is nog raadselachtiger. In de piramide bevinden zich geheime gangen. Zelfs onder de piramide zijn ondergrondse tunnels. Sommige daarvan zijn afgesloten voor het publiek. Je ziet hier een doorsnede van de piramide. De rode lijnen zijn schachten. Hier kom ik zo nog op terug.
Deze doorsnede is wat duidelijker. De ruimte onder de grond is nooit afgemaakt. De andere 2 ruimtes worden de koninginnekamer en de koningskamer genoemd. Deze namen werden pas veel later bedacht door Arabieren, omdat deze kamers er ongeveer hetzelfde uitzagen als bij de graven van de Arabieren.
Vroeger dacht men dat de schuine schachten gemaakt waren voor ventilatie. (doorstroming van lucht) Dat dit niet waar is, lees je nu.
Men ontdekte dat de schachten gericht stonden op sterren. Aan de linkerkant zijn de schachten gericht op de ster Sirius (onder) en op het sterrenbeeld Orion. De schachten rechts zijn gericht op sterren in het sterrenbeeld Draco (slang)
Waarom deden de Egyptenaren zoveel moeite om deze schachten te laten wijzen op sterren??
Om dat te begrijpen moet je wat afweten van de Egyptische godsdienst. De Egyptenaren geloofden in een leven na de dood. Ze dachten dat je ziel na je dood naar de sterren zou gaan. Goede zielen zouden zich voegen bij de koning van de onderwereld, Osiris genaamd. In één van de oudste hiëroglyfen staat dat de ziel van de dode farao (koning) naar het sterrenbeeld Orion zou afreizen naar Osiris toe.

De andere ster, de ster Sirius, was ook van enorm belang voor de Egyptenaren. Daar lees je nu wat meer over:
Sirius is 23 x zo helder als onze zon en heeft een diameter die ook 2 x zo groot is. Het is de 5 de ster van ons vandaan en is na Alpha Centauri de eerste zichtbare ster. Sirius staat op 8,7 lichtjaren van de aarde af. Sirius werd door de Egyptenaren gezien als de ziel van godin Isis.
Een dikke 20 jaar geleden kwam de ster Sirius vreemd in de kranten. Een Afrikaanse stam in Mali, de Dogonstam, vertelde dat er ooit buitenaardse wezens afkomstig van Sirius waren geweest. De Dogonstam wist zelfs dat de ster Sirius niet één ster was, maar dat er nog een hele kleine ster naast zat. Ook wist de Dogonstam te vertellen in hoeveel jaar de ster Sirius om haar as draaide.

Pas in de jaren 80 bleek de Dogonstam gelijk te krijgen! De krachtigste telescopen ontdekten toen inderdaad een andere kleine ster rond Sirius. En de omlooptijd klopte ook...

De sterren aan de hemel bewegen 's nachts. Tenminste, dat lijkt zo. Het zijn niet de sterren die bewegen, maar het is de aarde die draait.
Behalve dat de aarde draait, maakt onze planeet ook een rare schommeling. (zie plaatje hiernaast) Deze schommeling noemen we "precessie". (spreek uit: presessie) Iedere 25.600 jaar heeft de aarde zo'n schommeling gemaakt. In deze periode schuiven de sterren dus steeds een beetje omhoog en naar beneden.
Op de tekening hiernaast zie je een ronddraaiende tol. Maar de tol maakt zelf ook nog een ronde beweging. (Bovenste draai) Onze planeet doet dit ook.

 Misschien heb je wel eens gehoord dat de "Poolster" in het noorden staat. Mensen op zee (en zelfs de vikingen) konden op deze manier zien welke kant ze op voeren.

Maar door de "precessie" verandert de positie van iedere ster. Over 12.000 jaar zal de ster Wega in het noorden te vinden zijn!

Terug naar de ster Sirius. Waarom was die ster zo belangrijk voor de Egyptenaren?

De ster Sirius was door de precessie van de aarde een hele tijd niet zichtbaar geweest. De ster lag ONDER de horizon. Rond 10.500 voor Christus verscheen de ster in Egypte voor het eerst net boven de horizon in het zuiden. Het moet een prachtig gezicht zijn geweest deze heldere ster te zien "geboren worden". Tegelijk begon het sterrenbeeld "Leeuw" in het oosten te stijgen.

Doordat de aarde om de zon draait, was de ster Sirius 70 dagen niet te zien. Na 70 dagen verscheen de ster weer aan de horizon. Een bijzonder moment voor de Egyptenaren rond 3300 v.Chr, want op dat moment stroomden de oevers van de rivier de Nijl over. (Klik op Egypte in het menu om te weten te komen waarom de Nijl zo belangrijk was)
Op het moment dat de ster Sirius weer verscheen en de Nijl overstroomde, zo rond 21 juni in die periode, begon voor de Egyptenaren het nieuwjaar.

Wetenschappers denken dat de lange periode van mummificeren (70 dagen) te maken heeft met de periode dat Sirius onzichtbaar was aan de hemel.

De ster Sirius wordt gezien als de plaats waar de "ziel" van godin Isis is. Isis was de zus en vrouw van Osiris. Osiris zou volgens oude mythen uit de hemelen gekomen zijn en hij werd de eerste koning van Egypte. Dit tijdperk was ver terug en werd door de Egyptenaren de "Eerste tijd" genoemd. In het menu "Egypte" en "goden" kun je meer lezen over Osiris en Isis. Nadat Osiris vermoord was door zijn broer Seth werd zijn lichaam in stukken gescheurd. Isis zocht naar alle lichaamsdelen van haar vermoorde man. Ze vond alle lichaamsdelen terug, behalve zijn penis. Nadat ze het lichaam gemummificeerd had, plaatste ze een "gouden penis" op zijn lichaam en op deze wijze werd zij zwanger van Osiris. Het kind heette de god Horus. Vluchtend voor Seth, die nu koning wilde worden, baarde zij het kind Horus.

Deze magische geboorte zagen de Egyptenaren terug in de sterren. De ster Sirius werd opnieuw na 70 dagen "magisch herboren" (zichtbaar). Het wordt nu duidelijk dat de ster Sirius gezien werd als de ziel van de godin Isis.

Een beeldje toont hier de godin Isis met haar kind Horus. Op het hoofd van Isis zie je een zon (ster).

Zo'n ster boven iemands hoofd betekent vaak dat deze "mensen" gezien werden als goden. Zij stralen licht (wijsheid + goddelijkheid) uit. In veel bijbelse tekeningen zie je ook licht boven Jezus afgebeeld.
Zo wordt "Sirius" geschreven in hiëroglyfen. Het is een ster met een piramide (of obelisk) Het halve rondje zou een Benben kunnen zijn.

Een Benben zie je rechtsboven. Het is een "heilige steen" die bijvoorbeeld bovenop de piramiden werd geplaatst. Deze foto is de Benben van farao Emenemhet III, en is te bewonderen in het museum in Caïro. De Benben van de Grote Piramide is echter nooit gevonden...

Terug naar de schachten in de Grote piramide. (Deze kleine gangen zijn trouwens heel klein, je kunt er net je arm in steken, 20 cm bij 20 cm.)

De schachten zijn in geen enkele andere piramide gevonden. De schachten wijzen naar sterren die te zien waren rond 2500 v. Chr.

Wetenschappers wisten eerst niet goed waarom deze schachten gemaakt waren. Eerst dacht men dat de schachten dienden voor ventilatie (luchtcirculatie). Dit bleek niet te kloppen. De onderste schachten liepen namelijk "dood". En het zou een te simpele verklaring zijn. De gangen (schachten) liepen schuin omhoog en iedere steen moest dus van te voren precies op maat worden uitgehakt.

Daarna dachten de geleerden dat het sterrenschachten waren. Ook dit klopt niet, want de schachten (gangen) lopen niet precies recht. Het licht van de sterren kon onmogelijk in de piramide komen of andersom.

De beste verklaring voor de schachten is, dat deze gangen gemaakt werden, zodat de ziel (geest) van de dode direct naar de godenwereld kon gaan. (Orion = de god Osiris, god van het "hiernamaals" en de ster Sirius = Isis, godin van de vruchtbaarheid en wedergeboorte)

Deze theorie klopt ook met de ideeën die de Egyptenaren toen hadden. Men geloofde dat de ziel van de farao (half goddelijk, half mens) na zijn dood terug zou keren naar de goden. De schachten geven aan waar de "goden" volgens de Egyptenaren zouden zijn.

Niemand wist precies hoe de schachten er van binnen uit zouden zien. De schachten zijn veel te klein, een vierkant van 20 cm. In 1992 en 1993 probeerde een team van wetenschappers met een robot en een camera de schachten te bekijken. De robot werd gemaakt door de Duitser Rudolf Gantenbrink. (links op de foto)

De robot heette de Upuaut-1 (in 1992) en de Upuaut-2 (in 1993)
Hier een mooie foto van de Upuaut-2 uit 1993. Je ziet hem hier net zuidschacht van de koninginnekamer binnenrijden.

In 1992 was het onderzoek ook al geprobeerd, maar het mislukte omdat de robot niet goed kon doorrijden in de schachten.

Op de monitor konden de wetenschappers alles goed zien. De lamp van de robot verlichtte de schacht.
(links) De zuidschacht van de koningskamer ziet er zo uit. De robot (Upuaut-2) kon er maar net door.
In de schacht was na 12 meter een vreemde ijzeren rand (richel) te zien. Men weet niet wat deze verhoging betekent.
Na 30 meter werd de schacht plotseling smaller. De robot kon er maar net door. De Upuaut-2 had 5 milimeter aan de zijkant over. Het duurder lang voordat de robot verder kon.
In de schacht was na 53 meter plotseling een verhoging te zien. De verhoging was 6 cm. Hier was de robot natuurlijk niet blij mee!!
Na 59 meter in de zuidschacht stuitte de robot op het allergrootste raadsel van de piramide. De wanden waren wit gepolijst of geschilderd... En de toegang werd geblokkeerd door een enorme stenen "deur" met 2 koperen vergrendelingen. Rechts in de hoek zie je nog een kleine opening. Wat zit er achter deze deur? Een geheime kamer?

De inmiddels beroemde Robert Bauval ontdekte het grote bewijs dat de 3 piramiden van Gizeh met de sterren te maken hebben. Geboren in Alexandrië, maar met Belgische ouders, studeerde hij bouwkunde. Hij dacht veel na over waarom de piramiden gebouwd moesten zijn en welke rol de sterren daarin speelden. De 3 piramiden van Gizeh staan namelijk niet precies op één lijn, kijk maar:
Je ziet dat de achterste 2 piramiden precies op één lijn zijn gebouwd. Waarom is de piramide op de voorgrond niet op die lijn gebouwd? En waarom was die piramide kleiner dan de andere 2, terwijl deze piramide door een latere (en machtigere) koning gebouwd zou zijn?
Robert Bauval vond het antwoord in de sterren...
Op een heldere avond in Egypte zat Robert Bauval samen met een vriend, een amateur-sterrenkijker te kijken naar de sterren. Ze keken naar het sterrenbeeld "Orion", dat de god "Osiris" voorstelt voor de Egyptenaren. Men keek naar de 3 sterren die samen de gordel van Orion worden genoemd.

De tekening laat zien welke 3 sterren de gordel (riem) van het sterrenbeeld Orion zijn. Eén van de schachten van de Grote Piramide wees op één van deze sterren.

Robert Bauval wist het ineens! Hij zag dat deze 3 sterren ook niet precies op één lijn stonden. En dat er één ster kleiner moest zijn...


De 3 piramiden van Gizeh waren dus eigenlijk deze 3 sterren. De Egyptenaren hadden de sterren "nagemaakt" als piramiden.
Robert Bauval controleerde zijn idee. En het klopte! De 3 piramiden van Gizeh waren de 3 sterren van het de "gordel van Orion".
Er bleken nog 2 andere (stenen) piramiden bij het sterrenbeeld Orion te horen. (zie tekening)

De Egyptenaren hadden geprobeerd de hemel op aarde na te maken. Let op: De rivier de Nijl is in de sterren de Melkweg.

De Melkweg is het sterrenstelsel waar onze ster (de Zon) ook in zit.
Robert Bauval schreef over zijn ontdekkingen een boek. Het boek heet het "Orion mysterie". Een aantal Egyptologen is nog steeds niet helemaal overtuigd van de ideeën van Robert Bauval en andere wetenschappers, zoals Graham Hancock en Sir Anthony West.

Behalve dit boek hebben Bauval en Hancock nog meer boeken geschreven over nieuwe ideeën en ontdekkingen. Moeilijk te lezen, maar zeker de moeite waard!

Samenvatting van de piramiden:

Nog even alle raadsels (en vreemde feiten) op een rij:

Hoe kwamen de Egyptenaren rond 2500 v. Chr aan zoveel techniek om de 3 piramiden te bouwen bij Gizeh?

(Grote piramide precies op Noord-Zuid-Oost-West-lijn, Bijna volmaakt vierkant grondvlak, precies op de 30 e breedtegraad van de aarde, snelheid van bouwen, hoe versleep je steenblokken van 50 ton opzij en omhoog, geen bouwtekeningen gevonden, oudste piramiden zijn het mooist / best gebouwd, "sarcofaag" van de Grote piramide)

Hoe kwamen de Egyptenaren rond 2500 v. Chr aan zoveel kennis over sterren en het heelal om de 3 piramiden op deze wijze te bouwen?

(kennis van precessie, namaken van het sterrenbeeld Orion op de grond, getal pi)

Welke godsdienstige betekenissen heeft de grote piramide voor de Egtptenaren gehad?

(Geen farao begraven, geen hiëroglyfen gevonden, als enige piramide met schachten, lege sarcofaag, verbintenissen met de goden Osiris en Isis, geloof in reïncarnatie (wedergeboorte) in de sterren)

Persoonlijke conclusies over de grote Piramide:

Als de Egyptenaren rond 2500 v.Chr. werkelijk deze piramiden gebouwd hebben, blijft het de grote vraag hoe. Met WELKE KENNIS konden zij deze piramiden bouwen? De Grote Piramide is volgens mij NIET gebouwd om een farao in te begraven. Deze piramide heeft minstens 2 godsdienstige (religieuze) betekenissen:

1. De Egyptenaren geloofden dat de ziel van een mens na de dood "herboren" kon worden in de sterren.

2. De bouw van de piramide wijst terug naar de tijd dat volgens de mythen koning Osiris uit de hemel gekomen was. Het jaartal 10.500 v. Christus speelt hier misschien een rol in.

De toekomst van de Grote Piramide:

De Grote Piramide is nog steeds niet volledig ontdekt. De laatste paar jaren vindt men veel ondergrondse gangen onder het piramidecomplex. Er zijn verdwenen tempels, geheime gangen onder de Sphinx. Er wordt zelfs beweerd dat de Grote Piramide een plek was waar mensen "verborgen kennis" konden verkrijgen om uiteindelijk "tot de goden" (onsterfelijk) kunnen behoren... Ik denk dat we nog meer zullen ontdekken over dit mysterieuze bouwwerk!!!

Het laatste raadsel ligt nog steeds in de koningskamer van de Grote Piramide: een enorme stenen kist...

De kist wordt gezien als doodskist, als "sarcofaag". Maar waarom ligt hier dan geen farao in begraven?

En, nog vreemder, de "doodskist" is gehakt uit één van de hardste steensoorten op aarde. Zelfs met onze boormachines van nu zou het zeker 20 jaar duren voordat de doodskist uitgehold zou zijn. Hoe kregen de Egyptenaren dit (zonder machines) voor elkaar?

De sarcofaag is groter dan de "deuropening" van de koningskamer. Hoe kwam deze sarcofaag dan IN deze ruimte? Moet deze al tijdens de bouw van de Grote Piramide zijn neergelegd??
Foto hierboven toont de "Koninginnekamer". Links zie je een nis, waarvan niemand weet waarom het gemaakt is. Rechts de kleine schacht die door de robot onderzocht is.
In de koningskamer ligt de granieten sarcofaag. Hier is nooit een farao in begraven. Waar diende hij dan wel voor? De vloer van deze kamer ligt precies in het midden van de hoogte van de piramide.
De hoogte van de Grote Piramide (hier niet afgebeeld hoor) is 146,73 meter. De omtrek (als je er omheen loopt) is 921,46 meter. Zijn dit zomaar getallen??? NEE...

Vermenigvuldig de hoogte (146,73) met 2 en dat weer met het getal PI (3,14). Wat krijg je dan?? Juist, 921,46 meter!!
Hoe wisten de Egyptenaren van het getal PI af? Ze kenden toch niet eens het wiel? Als je dit niet snapte, kijk dan hieronder voor uitleg...

Nog even op een rijtje:

Hiernaast zie je een cirkel. De stippellijn heet de "diameter". Als je wilt weten hoe groot de omtrek van de cirkel is, dan doe je:

Grootte van de stippellijn x pi (3,14) = omtrek

Hiernaast zie je de formule net andersom.

Nu het vreemde: Bij de Grote Piramide kende men het getal pi (3,14) ook al. Hoe kon dat? Men kende toch niet eens het wiel??
De afbeelding hiernaast laat zien dat de omtrek van de piramide (921,46 meter) : 2 : pi (3,14) precies de hoogte van de piramide is. En dat terwijl in de geschiedenisboeken staat dat 2.000 jaar na de grote piramide het getal pi ontdekt werd door de Griek Archimedes...

hoogte x 2 x pi (3,14) = omtrek van de piramide
omtrek : 2 : pi (3,14) = hoogte van de piramide

Volgende getallentruc van de Grote Piramide:

Getal X is de hoogte van de piramide, dus 146,73 meter

Getal Y x 4 = omtrek
(dus 921,46 meter)

Hiernaast zie je de aarde. (Het noordelijk halfrond)

Let nu goed op:
Als je de hoogte (X) van de piramide x 43.200 doet, krijg je bijna precies de hoogte van de (X) van de aarde!
Als je de breedte (4xY) van de piramide x 43.200 doet, krijg je bijna precies de omtrek van de aarde!

Het getal 43.200 is dus het sleutelgetal. Dit getal is een belangrijk getal voor precessie (zie terug) Het lijkt er dus duidelijk op dat de bouwers van de Grote Piramide het getal pi al kenden en wisten wat precessie was. Waren dit de allererste Egyptenaren??

Ondergrondse kamer van de Grote Piramide. Sommige mensen geloven dat het piramidecomplex gemaakt was om mensen in te wijden in geheime kennis. Feit is dat we het nog steeds niet zeker weten.

Als laatste foto de Grote Gallerij in de Grote Piramide.

Vergeet niet in het menu te klikken op de Sphinx, want daar staan nog veel meer raadsels...