Vlakbij de 3 piramiden van Gizeh staat de Sfinx. (Sphinx) De naam "Sfinx" stond voor de god Re-Horachte. Deze god was een zonnegod. Later werd de Sfinx "het levende beeld" genoemd. De Arabieren noemden de Sfinx "Vader van de angst".

De Sfinx heeft een lengte van ongeveer 73 meter en is dus groter dan een kerk. Wat duidelijk opvalt, is dat zijn kop (van een farao) veel te klein is. Ook de steenkleur van het hoofd is anders.

Op de foto hiernaast zie je de duidelijke kleurverschillen tussen het hoofd en het lichaam van de Sfinx.

Geologen (mensen die de bodem en de grond onderzoeken) kwamen tot de ontdekking dat het hoofd van een handere steensoort is gemaakt. Het lichaam van de Sfinx is een zachtere laag en heeft, zoals je ziet, horizontale strepen.
Deze strepen ontstaan door jarenlange aantasting van wind.(erosie)
De Sfinx komt volgens de Egyptologen uit dezelfde tijd als de 3 piramiden van Gizeh. Maar... waarom ziet het lichaam van de Sfinx er dan zo slecht uit? De piramiden zouden even oud zijn als de Sfinx, dus dan moeten de piramiden ook van deze horizontale strepen hebben...

Het lichaam van de Sfinx bestaat uit één enorm rotsblok. Hoe kregen de Egyptenaren dit rotsblok hier op zijn plaats? En waarom juist op deze plek?

Voor de Sfinx staat een tempel die gewijd is aan (gemaakt is voor) de Sfinx. De Sfinx is gebouwd in een enorme zandkuil. Als het 100 jaar zou waaien, dan zou het zand de kuil dichtmaken. Het lichaam van de Sfinx komt dan helemaal onder het zand te liggen.

Zou dit betekenen dat de Sfinx dus veel ouder is? Misschien heeft een farao de Sfinx uitgegraven en er een nieuw hoofd opgezet. Dit zou kunnen verklaren waarom het hoofd van een andere steensoort is.

Meestal kunnen archeologen vaststellen hoe oud iets is. Dit doen ze op een manier die de "C-14"-methode wordt genoemd. Het is een ingewikkeld proces dat te maken heeft met "koolstof".

Helaas gaat de C-14-methode niet met steen. Daarom weten we niet precies wie de Sfinx gebouwd heeft en uit welke tijd de Sfinx komt.

Een aantal geologen zegt dat de Sfinx veel ouder is, misschien wel zo'n 7000 jaar oud. Ze denken dit, omdat het lichaam van de Sfinx aangetast is door langdurige regenval. De laatste keer dat het enorm lang geregend heeft, was rond 10.000 v.Christus. Toen eindigde de laatste ijstijd. Het landschap veranderde toen langzaam in een woestijn.

Sinds 1980 wordt de Sfinx opnieuw goed onderzocht. Vooral geologen zoals John Anthony West hebben er goed naar gekeken. Hoe kan het dat de Sfinx aangetast is door langdurige regenval en de andere gebouwen rondom de Sfinx niet?

Dit zal voorlopig wel een raadsel zijn. Geen enkele farao vertelt in boeken of hiëroglyfen dat hij deze Sfinx gebouwd heeft.

Wel hebben we vaak teksten gevonden die vertelden dat de Sfinx gerepareerd werd. Dit is regelmatig gebeurd.

Op de foto zie je bijvoorbeeld dat de linker-achterpoot van de Sfinx "gerestaureerd" (hersteld) is.

De kleurverschillen op deze foto hiernaast laten goed zien dat vooral de poten van de Sfinx vaak hersteld zijn.

De al eerder genoemde Robert Bauval ontdekte dat de Sfinx met zijn gezicht naar het oosten kijkt. (de opkomende zon). Je hebt vast wel eens van sterrenbeelden gehoord. Het blijkt dat de Sfinx (leeuw) naar zijn eigen sterrenbeeld (leeuw) kijkt rond het jaar 10.500 v.Christus. En dat jaartal komen we weer tegen in de Grote Piramide. Is dit toeval??

In mei 2001 ga ik zelf een kijkje nemen bij de Sfinx en de Grote Piramide. Ik zal dan een paar mooie foto's nemen en ze op de website zetten.

Ik eindig met een aantal prachtige foto's van de Sfinx.

En, o ja, rond 1920 leefde er in Amerika een man die Edward Cayce heette. Hij was "helderziende". Hij voorspelde bijvoorbeeld de economische crisis van 1929, de opkomst van Duitsland en de Tweede Wereldoorlog. Al zijn uitspraken over de toekomst deed hij in een soort trance. Iemand anders schreef op wat hij zei. Al zijn uitspraken zijn te vinden in een aantal boeken.

Op een dag, toen hij in trance was, werd hem gevraagd wat de Sfinx precies was. Hij vertelde dat de Sfinx veel ouder was dan de meeste mensen dachten. Onder de rechterpoot van de Sfinx zou een ondergrondse kamer zijn. Hij noemde die kamer de "Hall of records" (kamer met documenten). Hier zouden verborgen documenten liggen over de werkelijke bouwers van de Sfinx.

 

Pas een aantal jaren geleden ontdekte seismologen met een seismograaf dat Edward Cayce gelijk had.

Een seismograaf kan via geluidsgolven ontdekken of er holle ruimtes onder de grond zitten.

Er werd een aantal holle ruimtes onder de Sfinx ontdekt. Helaas weet niemand wat deze holle kamers betekenen. De Egyptische regering geeft geen toestemming om dat te onderzoeken, omdat ze "bang zijn dat het historische monument gevaar loopt".

Als de Sfinx inderdaad veel ouder is dan de Egyptische beschaving, dan is de Sfinx het oudste bouwwerk ter wereld.

En we zullen de geschiedenis opnieuw moeten schrijven, want tot nu toe denken we dat de eerste echte beschaving begon met de Egyptenaren.

Door de aanwezigheid van de Sfinx ga je daar dan toch aan twijfelen...