De Egyptenaren geloofden niet in 1 god, maar in meerdere goden. Iedere god had zijn eigen taak. In veel gebieden hadden de goden weer andere namen. Iedere grote stad had ook zijn eigen beschermgod. De Egyptenaren maakten tempels voor de goden en dachten dat de goden daar leefden. Iedere dag brachten ze eten en drinken naar de tempel.
Op deze foto zie je een deel van een tempelcomplex van Karnak, vlakbij de (vroegere) hoofdstad Thebe. Deze tempel is gebouwd voor de zonnegod Amon - Re. Deze god was een versmelting van 2 andere goden. Amon was de koning van alle goden en Re was de zonnegod.
Hieronder zie je een papyrus (papier) uit 1200 v. Chr. In de boot zit de god Re. Net als veel andere Egyptische goden werd Re verbonden met een dier. Meestal zie je Re afgebeeld met het hoofd van een valk. Op zijn hoofd draagt hij de zon.
Een andere belangrijke god voor de Egyptenaren was Osiris. Volgens oude verhalen was Osiris uit de hemel gekomen en werd de eerste koning van Egypte. Hij leerde de mensen hoe ze de grond moesten verbouwen, hoe ze moesten zaaien en oogsten.
Rechts zie je de god Osiris. Op aarde liep het slecht met hem af. Iedereen in Egypte vond hem een goede koning, maar hij had een jaloerse broer, Seth. Op een dag vermoordde Seth Osiris. Nu hoopte hij koning te worden. De vrouw van Osiris, Isis, was ontroostbaar. Ze zocht naar het vermoorde lichaam van haar man. Seth had het lichaam van Osiris in veel stukken gesneden. Isis zocht in heel Egypte naar alle lichaamsdelen van haar man. Ze vond ze bijna allemaal. Het lichaam werd weer in elkaar gezet en Osiris werd begraven. Osiris werd zo koning van het dodenrijk, de onderwereld. Iedere Egyptenaar die stierf, kwam dus bij Osiris terecht.
Isis, de vrouw van Osiris, kreeg een zoon, Horus genaamd. Zij moest vluchten voor Seth, want die wilde Horus vermoorden. Als je goed naar Horus kijkt, zie je dat zijn linkeroog beschadigd is. Dat had Seth in een gevecht gedaan.

De belangrijkste goden op een rijtje (van links naar rechts)

1. Horus (verbonden met de farao, hemelgod)

2. Seth (vijand van Horus en Osiris) : god van stormen en wanorde

3. Thoth (maangod en god van de schrijfgod, het tellen en de wijsheid.

4. Chnoem (god die de mensen vormt op zijn pottenbakkerswiel)

5. Hathor (godin van de liefde, geboorte en dood)

6. Sobek (krokodillengod, heer van de Fajoem)

7. Ra (of Re of Amon, de zonnegod)

9. Ptah (maakt ook mensen en dieren, vaak verbonden met Ra)

10. Anoebis, god van het mummificeren.

11. Osiris, god van de landbouw en heerser van de onderwereld.

12. Isis, vrouw van Osiris, moeder van Horus, beschermgodin met toverkracht. Later ook een belangrijke god voor de Romeinen

Om in het dodenrijk te komen, moest je eerst naar Osiris. Hij besliste samen met 42 rechters over je lot. Er werden vragen over je leven gesteld.

"Heb je iemand vermoord ?" of "Heb je iemand bedrogen ?"

Je moest antwoorden met "ja" of "nee" Ondertussen werd je hart gewogen op een weegschaal. Aan de ene kant van de weegschaal lag je hart, en aan de andere kant de "veer van de waarheid" Als je loog tegen Osiris, raakte de weegschaal uit balans. Als dat gebeurde, werd je opgegeten door Ammit, een vreselijk monster met de kop van een krokodil, het lijf van een leeuw en poten van een nijlpaard. Alle antwoorden die je gaf, werden opgeschreven door Thoth. Als de weegschaal in balans bleef en je had goed geleefd, mocht je naar de "eeuwige velden", anders werd je opgegeten door Ammit. Anubis bediende de weegschaal en bracht je naar Osiris.

Thoth
Anubis
Ammit